Ajankohtaisia katsauksia ja keskustelua vuokra-asuntomarkkinoista.

12.8.2010

Opiskelijoiden asuntotilanne

Näin avautuu Vuokraovi.comin oma blogi. Voisin näin ensimmäisenä kirjoituksena kommentoida viime aikoina paljon kirjoituksia ja kommentteja keränneestä opiskelijoiden huonosta asuntotilanteesta. 

Vuokra-asuntojen kysyntä on kovinta moneen vuoteen, mutta tarjontaa ei tunnu olevan esimerkiksi verrattuna viime vuoteen. Vuokraovi.comissa viikon 29 viikkokävijämäärä oli ennätykselliset 100 874, mikä on 27 % enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.
Itse peräänkuuluttaisin tässä kohtaa kaikkia tyhjien asuntojen omistajia. Vuoden 2009 lopussa Suomessa oli Tilastokeskuksen mukaan 267 076 kpl sellaisia asuntoja, jotka luokiteltiin tyyppiin vailla vakituisia asukkaita. Helsingissä näitä oli jopa 24 003 kpl. 

Tilastokeskuksen mukaan nämä ovat kakkosasuntoja, tilapäisesti asuttuja, myynnissä tai vuokrattavina olevia tyhjiä asuntoja sekä muusta syystä vakinaisesta käytöstä poistuneita asuntoja.

Kuinka paljon tuosta lukumäärästä olisi oikeasti sellaisia asuntoja, joita voisi vuokrata tässä, nyt ja heti esimerkiksi näille asuntoa vailla oleville opiskelijoille? Minä ainakin uskon, että niitä riittäisi jopa poistamaan tämän hetkisen asuntopulan. Kaikkihan siitä hyötyisivät, jos tyhjät asunnot laitettaisiin vuokralle: opiskelijat saisivat asunnot, vuokraaja saisi ylimääräistä tuloa, josta sitten yhteiskunta hyvin sijoitettuna hyötyisi.

Mutta mikä on esteenä sille, että asuntoja ei vuokrata? Luulen, että suurin syy on se, että vuokraaminen koetaan hankalaksi, eikä siihen viitsitä / uskalleta ryhtyä. Tai ajatus siitä, että vuokralainen on aina epäluotettava ja aiheuttaa vain harmia.
-Paula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti