Ajankohtaisia katsauksia ja keskustelua vuokra-asuntomarkkinoista.

25.3.2011

Vuokraovi.com tutki millainen on toimiva vuokra-asuntoilmoitus

Vuokraovi.com teetti maaliskuussa käyttäjilleen kyselyn, jossa vastaajia pyydettiin kertomaan millainen on heidän mielestään tehokas vuokra-asuntoilmoitus.

Vuokra-asunnonetsijät pitivät vuokra-asuntoilmoituksessa erityisen tärkeinä seuraavia asioita:

 1. Kattavat perustiedot asunnosta
 2. Kuvat
 3. Pohjakuvat
 4. Asunnot sijainti kartalla
 5. Tarkemmat lisätiedot taloyhtiöstä ja asunnosta
 6. Lisätiedot asuinympäristöstä
Vuokra-asunnonetsijöistä 95 % on sitä mieltä, että vuokra-asuntoilmoituksessa esitettyjen tietojen laajuus ja kuvien määrä vaikuttavat myös päätökseen ottaa yhteyttä vuokra-asunnon tarjoajaan.

 • ”Kuvista saa jo mielikuvan onko asunto mieleinen ja sopiva. Kuvattomuus ilmoituksessa jää helpommin huomioitta ja unohtuu.”
 • ”Jos ei ole kuvia, en katso ilmoitusta.”
 • ”Asunnon kuntoa on vaikea arvioida ilman kuvia ja lisätiedot antavat luotettavamman kuvan.”
 • ”Runsas tietojen antaminen kertoo luotettavuudesta ja selkeydestä asunnon sääntöjen ym. suhteen.”
 • ”Vuokra-asunnon näyttö vie aikaa ja vaivaa. Minulle on tärkeää, että jo ilmoituksessa on ne tiedot, joita edellytän ennen näyttöön lähtöä ajanhukan säästämiseksi.”
Vuokra-asunnonetsijät  pitävät asuntokaupan verkkopalvelun erityisinä etuina sanomalehteen verrattuna:

 • parempia kuvia ja kattavampia tietoja 70 %
 • sähköistä yhteydenottomahdollisuutta vuokranantajaan 11 %
 • tietoa vapaista vuokra-asunnoista koko Suomen alueelta 13 %
 • joku muu 6 % (helppous, nopeus, haun kohdistaminen).
Lähde: Vuokraovi.comin tutkimus toteutettiin maaliskuun 2011 alussa. Nettikyselyyn vastasi yhteensä 303 henkilöä, joista 76 % oli naisia ja 24 % miehiä. Vastaajista 9 % oli  alle 20-vuotiaita, 39 % 20-29-vuotiaita, 19 % 30-39-vuotiaita, 21 % 40-49-vuotiaita, 10 % 50-59-vuotiaita, 3 % 60- tai yli 60-vuotiaita.

1 kommentti:

 1. Ilmoitus, jolla saa ns. hyvän maksukykyisen vuokralaisen on seuraavanlainen.
  1. Tarjottu asunto ei ole vapaa "heti", vaan aikaisintaan noin 6-8 vko päästä. Hyvät vuokralaiset ovat ihmisiä, jotka ennakoivat elämäänsä eteenpäin ja hoitavat asiansa niin, että heille ei tule päätöntä, välitöntä asunnontarvetta. Vuokra-asunnon vaihtajalla on edellisessä asunnossa irtisanomisaika, eikä kukaan yleensä halua maksaa tuplavuokraa irtisanomiskuukaudelta. Näin siis ajattelevat ihmiset, jotka hoitavat raha-asiansa hyvin.

  2. Jos vuokraat ns. allergia-asuntoa, sano se, mutta muuten "ei lemmikkejä" kuulostaa kovalta ja siltä että asunto ei ole tarkoitettu kodiksi, vaan välietapiksi. "Lemmikeistä sovittava", kuulostaa paljon paremmalta ja se hyvätuloinen akvaarion omistaja ei siirry seuraavaan ilmoitukseen.

  3. Älä järjestä näyttöä keskellä työpäivää, jos haluat työssäkäyvän vuokralaisen.

  4. Kerro rehellisesti asunnon hyvät ja huonot puolet jo ilmoituksessa, niin säästyt turhilta näytöiltä. On hyvin yksilöllistä mikä milloinkin ratkaisee ja se asia, mikä jollekin on huono on toiselle hyvä. Joku haluaa ehdottomasti kadun puolen asunnon ja vilkkaat näkymät ja toinen taas toivoo, että saisi itse tapetoida. Jollekin mikään muu kuin sijainti ei merkitse.

  4. Jos asunnolla on autopaikka tai se on juna-aseman tai bussipysäkin tms. lähellä kerro se. Ulkopaikkakunnalta muuttavat eivät tiedä kaupunginosan nimen perusteella missä paikka on.

  5. Useimmat vuokralaiset etsivät "Toistaiseksi" voimassaolevaa sopimusta. Jos vaadit vuoden määräaikaisuutta alkuun ilman mitään takaporttia niin varovaisimmat ihmiset (jotka yleensä ovat myös hyviä vuokralaisia) eivät kiinnostu asunnosta, koska jokaisen elämäntilanne voi muuttua. Lisäksi vuoden määräaikaisuus koskee myös vuokranantajaa, jos sellainen sopimus tehdään. Ihmiset allekirjoittavat kyllä tällaisen sopimuksen, mutta yleensä sillä mielellä, että jos halvempi ja parempi löytyy niin he lähtevät heti kun vuosi on täynnä.

  6. Vuokraa ihmiselle koti, älä puhu kämpästä tai suhtaudu alentuvasti hakijoihin tai katsojiin. Kaikki vuokra-asuntoa hakevat eivät ole vähätuloisia tai sellaisia, jotka eivät saisi omistusasuntoa. Kansanedustajiakin asuu vuokralla.

  7. Näytä ja osoita noudattavasi hyvää vuokratapaa. Tunne lait ja säädökset ja ole asiallinen. Tiedä oikeutesi ja myös vuokralaisen oikeudet.

  VastaaPoista