Ajankohtaisia katsauksia ja keskustelua vuokra-asuntomarkkinoista.

23.3.2011

Vuokrien nousu Helsingin alueella huomattavaa viime vuosina

Svenska handelshögskolanin (Hankenin) opiskelijat Minna Richt, Kristian Laitinen ja Sandi Grom ovat tutkineet Helsingin vuokra-asuntomarkkinoiden muutoksia viime vuosien aikana, ja selvittäneet tekijöitä, jotka vaikuttavat vuokrien hintoihin.

Tutkimuksessa keskityttiin Helsingin pienasuntojen (alle 40 m²) vuokramarkkinoihin vuosien 2006–2010 välisenä aikana (vuosien 2009 ja 2010 luvut ovat samoja). Tutkimuksen aineisto kerättiin Vuokraovi.com- ja Etuovi.com-verkkopalveluista, ja se sisälsi yhteensä 2 351 asuntoa. Mukaan otettiin vain ne asunnot, joista oli tarpeeksi yksityiskohtainen kuvaus. 

Tutkimukseen valikoituivat Helsingissä sijaitsevat alueet, jotka sijaitsevat 5-30 minuutin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta. Töölö toimi lähtöpisteenä, johon muita valittuja alueita (Hakaniemi, Vallila, Kallio ja Sörnäinen yhtenä alueena sekä Pitäjänmäki-Konala ja Vuosaari-Aurinkolahti) verrattiin.

Asunnon koko vaikuttaa eniten vuokratasoon

Tutkimuksessa selvisi, että yleisesti ottaen vuokrien hinnat ovat kasvaneet merkittävästi koko Helsingin alueella viime vuosina – jopa enemmän kuin inflaatio tai palkat. Helsingin reuna-alueilla on edullisemmat vuokrat, mutta näilläkin seuduilla vuokrataso on noussut lähelle keskustassa sijaitsevien asuntojen vuokria. Töölö on kaikkein kallein alue, ja se on kokenut myös jyrkimmän nousun vuokratasossa. Tämä selittyy muun muassa Töölön vuokra-asuntotilanteella; asuntoja tulee markkinoille hyvin vähän, ja samalla myös kysyntä on hiipunut.


Tutkimuksessa myös selvisi, että asunnon koko on merkittävin vuokrahintoihin vaikuttava tekijä. Myös yleinen kunto, keittiön taso ja asunnon sijainti nostavat selvästi vuokrahintoja. Huoneiden määrällä tai parvekkeella ei ole suurta vaikutusta vuokratasoon.

Tutkimus on toteutettu Hankenin Urban Economics for Real Estate -kurssin yhteydessä joulukuussa 2010

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti