Ajankohtaisia katsauksia ja keskustelua vuokra-asuntomarkkinoista.

8.8.2011

Opiskelijan ensimmäinen vuokra-asunto

Opiskelun aloittaminen on suurten muutosten aikaa etenkin silloin, jos edessä on paikkakunnan vaihto. Monet nuoret jättävät ensimmäistä kertaa synnyinseutunsa taakseen ja edessä voi olla asuminen samassa huoneistossa ennestään tuntemattomien ihmisten kanssa. Kuten niin usein elämässä, tästäkin muutoksesta selviää parhaiten avoimin mielin ja hymy suupielessä. 

Suuri osa meistä on kokenut sen jännityksen ja innon, kun oma elämä on alkamassa toisessa kaupungissa eivätkä vanhemmat ole enää jatkuvasti kurkistelemassa olkapään yli. Suurin muutos on tietysti ensimmäiseen omaan asuntoon muuttaminen ja omillaan pärjääminen. Muuttaessa on muistettava tietyt tärkeät asiat, jotta elämä lähtee rullaamaan. 

Muuttoilmoituksesta on hyvä lähteä liikkeelle, jotta tärkeät postit löytävät edelleen tiensä perille. Muuttoilmoituksen voi tehdä kätevästi netissä ja samalla lomakkeella voi myös ilmoittaa maistraatille muutoksesta. Muista myös ilmoittaa sekä vanhan että uuden asunnon kiinteistön hoitajalle muutostasi, niin saat nimesi oveen ja tiedot ajan tasalle. Sähkösopimus on hyvä tehdä hyvissä ajoin sähköyhtiön kanssa, jos et halua viettää aikaa pimeässä asunnossa ilman jääkaappia ja muita sähköllä toimivia vempeleitä. Tarkista myös kuuluuko vuokraan Internet-yhteys vai onko se tilattava itse. Ja jos haluat turvata omaisuutesi varkauksien ja vahinkojen varalta, hanki lisäksi kotivakuutus.

Vuokraan, sähköön ja muihin valinnaisiin lisähyödykkeisiin kuluu paljon rahaa, joten hae Kelalta asumislisää. Kun olet selvinnyt kaikesta lomakerumbasta, onkin aika aloittaa se kauan haaveiltu itsenäinen elämä. Itsenäiseen elämään voi tosin liittyä yhteisten tilojen kuten keittiön ja kylpyhuoneen jakaminen, jos satut asumaan kimppakämpässä. Mutta kimppakämpässäkin voi olla hyvin viihtyisää, kun muistetaan yhdessä pitää huolta yhteisten tilojen siisteydestä ja yhteishengestä. Solidaarisuudella solussa selvitään! Parhaimmassa tapauksessa kimppakämppäkaveruksista tulee elinikäisiä ystäviä, jotka vielä vanhana muistelevat hauskoja opiskeluvuosia. Ja jos seinän toiselta puolelta ei löydy omaa hengenheimolaista sekin on ok. 

Ei muuta kuin avoimin mielin opiskelijaelämän pyörteisiin ja kaupungin sykkeeseen. Jos koti-ikävä pääsee yllättämään, älä anna sen nujertaa täysin uuden kaupungin mahdollisuuksia. Vieraaseen ympäristöön tottuminen vie hetken, mutta jos annat sille mahdollisuuden voit löytää siitä uuden rakkauden.

Katso muuttajan muistilista täältä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti