Ajankohtaisia katsauksia ja keskustelua vuokra-asuntomarkkinoista.

2.9.2011

Vuokrauksen ABC

A niin kuin Apua, B niin kuin Buranaa päänsärkyyn ja C niin kuin Clueless? Jos tunnet olosi vuokrauksen suhteen avuttomaksi eikä pelkkä Burana auta selviämään vuokrauksen koukeroista, avun tarjoaa Vuokraovi.comin Vuokrauksen ABC.

Olit sitten vuokrauksen ensikertalainen tai takanasi olisi jo monta vuokra-asuntoa, on hyödyllistä tarkistaa oma tietämys vuokrauksen aakkosista. Kirjallisen vuokrasopimuksen tekeminen hyödyttää sekä vuokranantajaa että vuokralaista, sillä sopimus kattaa kaiken tärkeän huoneistoon liittyvän. Samalla varmistetaan, että molemmat osapuolet pelaavat yhteisillä säännöillä. Vuokrauksen ABC:stä löydät ohjeet vuokrasopimuksen tekoon ja irtisanomiseen, vakuuksiin, vuokran tarkistamiseen, muuttamiseen, remontteihin ja moneen muuhun mieltä askarruttavaan kysymykseen vuokrauksen saralta. 

Tiesitkö, että vuokranantajan on säilytettävä vuokravakuutta koko vuokrasuhteen ajan ja sen on oltava erotettavissa vakuudenhaltijan muusta omaisuudesta? Vakuus turvaa vuokranmaksua ja asunnon huolellista hoitamista. Vuokrasuhteen päätyttyä vuokranantajan on ilmoitettava vuokralaiselle kirjallisesti, jos on olemassa perusteita vakuuden pidättämiseen. 

Pienehköt naarmut tai muut normaalin elämisen aiheuttamat kulumat eivät oikeuta pidättämään vakuutta tai edes osaa siitä. Vuokralaisen on maksettava vuokra sovittuna päivänä ja pidettävä huolta asunnosta, sekä muun muassa ilmoitettava vuokranantajalle, jos asunnon kodinkoneet reistailevat tai asunnosta paljastuu suurta remonttia vaativia ongelmakohtia. 

Yksityisyyden kunnioittaminen vuokrasuhteessa on kaiken a ja o. Vuokralainen kunnioittaa vuokranantajan (yksityis-)omaisuutta pitämällä huolen huoneistosta aiheuttamatta siihen suurempia kolhuja. Vuokranantaja taas kunnioittaa vuokralaisen yksityisyyttä ilmoittamalla aina etukäteen, jos huoneistoon on tulossa esimerkiksi remonttimiehiä. Missään nimessä hän ei myöskään saa käydä itse salaisilla tarkistuskäynneillä. Unelmavuokrasuhteessa sopimuksen osapuolet ovat toisilleen vain nimiä pankin tiliotteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti