Ajankohtaisia katsauksia ja keskustelua vuokra-asuntomarkkinoista.

7.10.2011

Luottotiedot – milloin voi kysyä?

Vuokranantajalla on luottotietolakiin perustuva oikeus kysyä vuokralaisehdokkaansa henkilöluottotietoja huoneenvuokrasopimuksen tekemistä varten. Luottotietokysely on tehtävä ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Tässä tapauksessa vuokralaisehdokkaan suostumusta ei tarvita kyselyä varten. Ennen luottotietokyselyn tekemistä on syytä varmistaa vuokralaisehdokkaan henkilöllisyys virallisesta henkilöllisyystodistuksesta, kuten ajokortista tai passista.

Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen luottotietokysely voidaan tehdä vain vuokralaisen suostumuksella tai perinnän suunnittelua varten. Luottotietokyselyn tekemisestä on ilmoitettava kyselyn kohteelle, paitsi jos kyse on perinnän suunnittelua varten tehdystä kyselystä. Myös vuokralaisehdokkaana olevan yrityksen luottotiedot olisi aina muistettava tarkastaa. Yritysten luottotiedot ovat julkisia.

Luottotietorekisteriä ylläpitää Suomen Asiakastieto Oy. Rekisteristä käy ilmi mm. käräjäoikeuksien velkomusasioissa antamat yksipuoliset tuomiot, ulosottomenettelyssä todetut varattomuudet sekä luottokortin käyttöön liittyvät maksuhäiriöt, jotka ovat yleensä ensimmäisiä hälytysmerkkejä maksuvaikeuksista. Merkinnät säilyvät rekisterissä pääsääntöisesti kolme vuotta.

Maksuhäiriömerkinnät ennustavat varsin hyvin henkilön tulevaa maksukäyttäytymistä. On kuitenkin mahdollista, että maksuhäiriömerkinnät ovat seurausta tilapäisestä ja jo ohimenneestä maksukyvyttömyydestä. Jos vuokralaisehdokas pystyy osoittamaan, että tilanne on vuokraushetkellä toinen – hänellä on esimerkiksi säännölliset tulot ja hän on maksanut vanhat velkansa – voi hän kuitenkin olla kelpo vuokralainen. Suomen Vuokranantajat ry antaa neuvonta-apua luottotietoihinkin liittyvissä asioissa – myös vuokralaisehdokkaan luottotietokysely hoituu kauttamme.

Vielä lopuksi muistutus: vastoin luottotietolain säännöksiä tehty toisen henkilön luottotietojen kysely on rikos. Mutta silloin, kun oikeus luottotietojen tarkistukseen on, se kannattaa aina tehdä. Luottotietokyselystä aiheutuneet kulut ovat vuokranantajan verotuksessa vähennyskelpoisia.

TEKSTI: SUOMEN VUOKRANANTAJAT RY:N LAKIMIES, VARATUOMARI KATRIINA SAREKOSKI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti