Ajankohtaisia katsauksia ja keskustelua vuokra-asuntomarkkinoista.

3.1.2012

Miten voit osoittaa olevasi luotettava vuokralainen?

Vuosi vaihtuu ja etsit kuumeisesti uutta vuokra-asuntoa, sillä elämäntilanteesi vaatii uusia kehyksiä opiskeluun lähdön tai kasvavan perheen vuoksi. Kohteita kyllä löytyy ja ramppaat niiden näytöissä yrittäen ponnekkaasti vakuuttaa vuokranantajan tai välittäjän ylivertaisuudestasi muihin hakijoihin nähden. Ei vaan natsaa! On siis aika miettiä, mitä voisit tehdä toisin?

Vuokranantajat etsivät yleensä mahdollisimman pitkäaikaista vuokralaista, joten ensimmäiseksi on hyvä osoittaa, että olet tullut jäädäksesi. Mitä paremmin vuokralainen on sidottu paikkakunnalle, sitä todennäköisemmin hän myös viihtyy huoneistossa kauemmin. Kerro siis rehellisesti, jos olet aloittamassa monivuotisen opiskelun paikkakunnalla. Jos työpaikkasi on lähellä asuntoa, siitä kannattaa myös mainita. Kerro viihtyväsi juuri sillä alueella ja jos perhettäsi tai ystäviäsi asuu samalla seudulla, muista myös mainita siitä. 

Asuntonäyttöön voi suhtautua samalla tavalla kuin työhaastatteluun. Pukeudu asiallisesti omaan tyyliisi sopien ja kerro positiiviseen sävyyn sopivuudestasi vuokralaiseksi kohteeseen. Ole myös kiinnostunut huoneistosta. Älä kuitenkaan avaudu itsestäsi liikaa ja muista, että vuokraustilanne ei ole oikea hetki pukea päälle sitä kaikkein kreiseintä asukokonaisuutta.

Pidä taloudestasi huolta! Jokainen sijoituksestaan välittävä vuokranantaja tarkistaa vuokralaisensa luottotiedot. Vuokranantaja voi myös kysyä tulojesi määrää. Älä siis hätkähdä kysymystä vaan osoita vuokranmaksukykysi kertomalla työstäsi ja palkastasi. Kerro, että asunnon vuokra on juuri sinun taloudellesi sopiva. Kuten työhaastattelussa myös asuntoa vuokrattaessa suositusten esittäminen on suuri plussa. Jos vain mahdollista, anna edellisen vuokranantajasi nimi ja puhelinnumero vuokraajalle. Jos olet hoitanut vuokrasuhteesi aiemminkin moitteettomasti, olet luotettava valinta vuokranantajalle!

Haluatko tietää mitä asioita vuokranantajalla on oikeus tarkistaa vuokralaisesta ja mitkä seikat taasen eivät saa vaikuttaa vuokralaisen valintaan? Lue Suomen Vuokranantajat Ry:n ohjeet artikkelista Vuokralaisen valinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti