Ajankohtaisia katsauksia ja keskustelua vuokra-asuntomarkkinoista.

7.2.2012

Karvaiset kaverit vuokralla

Me eläinrakkaat tiedämme, kuinka ihanaa on tulla kotiin, kun ovella on vastassa oma rakas kissa tai koira. Uuden vuokra-asunnon etsinnässä iskee kuitenkin epätoivo, kun asuntoilmoituksissa lukee lähes sääntönä lemmikkien kohdalla: ei sallittu. Kysyimme OVV Asuntopalvelut Oy:sta ja Asuntoverstaasta kuinka karvaisten kaverien kanssa onnistuu vuokra-asunnon saaminen.

Mikä mättää, miksi lemmikkejä karsastetaan?
”Yleisin syy lemmikkien kieltoon on allergiat. Eläinpölylle allergiset henkilöt eivät pysty asumaan huoneistossa, jossa on joskus asunut esimerkiksi kissa tai koira. Tämä vaikuttaa vuokrattavuuteen. Allergisille ja astmaatikoille halutaan tarjota nimenomaan eläinpölyistä vapaita kohteita. Lisäksi on olemassa erilaisia pelkotiloja eläimiä kohtaan, joita joutuu kohtamaan rappukäytävissä ja hisseissä. Myös akvaariot voidaan kieltää vesivahinkojen pelossa. Yksityisten vuokranantajien toimeksiannoista noin 75 % lemmikit ovat kielletty ja erilaisten yhteisöjen omistamissa niin sanotuissa vuokrataloyhtiöissä lemmikit on kiellettyjä noin 20 % kohteista”, kertoo Nora Vaula Asuntoverstaasta.


Myös asunnon mahdolliset vahingot huolettavat vuokranantajia.
”Lemmikkikielto koskee yleisimmin kissoja ja koiria. Allergioiden lisäksi koiria vältellään myös mahdollisen haukkumisen takia”, kertoo Marita Polvi-Lohikoski OVV Asuntopalvelusta. Polvi-Lohikoski suosittelee, ”että lemmikkien omistajat ilmoittaisivat vuokranantajalle heti, jos vahinkoja pääsee tapahtumaan. Vuokranantajan kanssa voidaan sopia yhdessä korjaako vuokralainen itse aiheutuneen vahingon vai sovitaanko rahallinen korvaus. Jos esimerkiksi huoneistoon on muutenkin tulossa remontti vuokralaisen vaihdon yhteydessä, kannattanee sopia korvaussummasta.”Neuvoja lemmikin omistajille


Aina kannattaa kysyä! Sekä Asuntoverstaasta että OVV Asuntopalvelusta kerrotaan, että vuokranantajan kanssa voi neuvotella lemmikkien suhteen.

”On tapauksia, jossa vuokrakohteen etsijä on tuonut jopa lemmikkinsä vuokranantajalle näytille todistaakseen miten rauhallinen koira on kyseessä. Vuokranantajalle on hyvä kertoa rehellisesti millainen ja kuinka monta lemmikkiä olisi kyseessä. Suomalaiset ovat hyvin rehellistä kansaa ja vuokranantajille on jopa soitettu, jos vanhempien lemmikki on tulossa väliaikaiseen hoitoon”, kertoo Polvi-Lohikoski OVV Asuntopalvelusta.

”Lemmikit ovat yleisimmin tervetulleita alueille, joilla on hyvät ulkoilumahdollisuudet. Mikäli kielto johtuu nimenomaan allergiasyistä, ja mikäli kiellosta huolimatta huoneistossa on pidetty lemmikkieläintä, voi vuokralainen joutua kustantamaan huoneistossa niin sanotun otsonoinnin eläinpölyjen poistamiseksi”, huomauttaa Vaula Asuntoverstaasta.

Mikä sitten on paras tapa varmistaa, että myös lemmikit ovat tervetulleita vuokralaisia?
”Rehellisyys. Vahingon sattuessa on lähdettävä auliisti tekemään korjauksia tai korvata vahinko. Muuten voi käydä niin, että aiemmin lemmikkeihin myönteisesti suhtautunut vuokranantaja ei enää salli eläimiä vuokralaisillaan. Ja silloin ikävä kyllä yhä useampi vuokranantaja valitsee lemmikittömän vuokralaisen”, Polvi-Lohikoski huokaa.


Pidetään siis hyvää huolta karvaturreistamme ja vuokrasuhteistamme, niin myös tulevaisuudessa lemmikit ovat tervetulleita vuokralaisia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti