Ajankohtaisia katsauksia ja keskustelua vuokra-asuntomarkkinoista.

28.2.2012

Vinkkejä vakuutuksista

Vakuutukset vuokrasuhteissa puhuttavat tuon tuosta. Vuokrasopimuksiin on tapana ottaa ehto, jonka mukaan vuokralainen on velvollinen ottamaan laajan kotivakuutuksen vastuuvakuutusosineen ja pitämään vakuutuksen voimassa koko vuokrasuhteen ajan. Hyvä näin, sillä laajalla kotivakuutuksella vuokralainen vakuuttaa huoneistossa olevan omaisuutensa ja hallussaan olevan kolmannen henkilön omaisuuden mm. vesi- ja palovahinkojen varalta.

Vakuutuksen ottaminen on nimenomaan vuokralaisen edun mukaista. Ellei vuokralaisella ole kotivakuutusta, hän ei todennäköisesti saa esimerkiksi vuotovahinkotilanteessa mistään korvausta irtaimistolleen aiheutuneista vahingoista tai sijaisasumiskustannuksista. Vastuuvakuutus puolestaan korvaa esimerkiksi vuokranantajan tai taloyhtiön omaisuudelle aiheutuneet vahingot tyypillisesti silloin, jos vuokralainen laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa näille vahinkoa. Jos vuokralaisella ei ole vastuuvakuutusta, joutuu hän itse maksumieheksi huolimattomuudellaan aiheuttamastaan vahingosta. Vahinkojen määrä voi esimerkiksi vesivahinkotapauksessa nousta useisiin kymmeniin tuhansiin euroihin.

Vuokranantaja voi pyrkiä valvomaan vakuutuksen ottamista ja voimassa pitämistä vuokrasopimuksen ehdolla, jonka mukaan vuokralaisen tulee esittää vuosittain kuitti vakuutusmaksun maksamisesta. Voidaan myös sopia, että vuokranantaja maksaa vuokralaisen ottaman vakuutuksen ja perii vakuutusmaksun vuokralaiselta.

Vakuutusyhtiöt tarjoavat vakuutuksia myös vuokranantajille. Vuokranantaja voi vakuuttaa sijoitusasuntonsa osat, jotka kuuluvat hänen kunnossapitovastuulleen. Korvauksen piiriin kuuluvat myös vuokralaisen ”normaalilla” huolimattomuudella vuokranantajan omaisuudelle aiheuttamat vahingot. Sen sijaan vuokralaisen koti-irtaimisto ei kuulu tällaisen vakuutuksen korvauspiiriin. Vaikka vuokralaisella on kotivakuutus ja taloyhtiöllä kiinteistövakuutus, sijoitusasunnon vakuuttamista voi aina suositella vuokranantajalle. Vakuutusmaksu on pieni kuluerä mahdolliseen vahinkotilanteeseen verrattuna.
 

TEKSTI: SUOMEN VUOKRANANTAJAT RY:N LAKIMIES, VARATUOMARI KATRIINA SAREKOSKI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti