Ajankohtaisia katsauksia ja keskustelua vuokra-asuntomarkkinoista.

27.3.2012

Häiritsevää elämääkö?

Vuokralainen vieraineen metelöi yöt läpeensä, musa soi ja laulu raikaa. Mitä tehdä?

Ensinnäkin, jos vuokranantaja ei tiedä asiasta mitään, hän ei voi tehdä mitään. Taloyhtiöissä tämä tuntuu useasti unohtuvan. Varsin usein vuokranantaja saa tietää vuokralaisensa häiritsevästä elämänvietosta vasta, kun hallituksen varoitus huoneiston hallintaanotosta tupsahtaa hänelle tiedoksi. Meluavan vuokralaisen naapureiden tai taloyhtiön hallituksen kannattaisi jo varhaisemmassa vaiheessa informoida vuokranantajaa, jotta hän osaisi reagoida. Naapureiden on syytä kirjata muistiin, milloin ja minkälaisia häiriöitä on aiheutunut.

Jos huoneistossa vietettävä häiritsevä elämä on toistuvaa, eikä pysy enää normaalin asumisen rajoissa, voi vuokranantaja antaa vuokralaiselle kirjallisen varoituksen vuokrasopimuksen purkamisesta. Tyypillisiä esimerkkejä häiritsevästä elämästä ovat huoneistossa metelöinti, äänekäs musiikin soittaminen ja tappelut, jolloin mukana kuvioissa on usein myös Kuningas Alkoholi. Myös jatkuva koiran haukunta tai yhtenään toistuva pianon pimputtaminen voi täyttää häiritsevän elämän tunnusmerkit. Mikäli häiriöitä varoituksesta huolimatta edelleen ilmenee, vuokranantaja voi purkaa sopimuksen päättymään välittömästi ilman irtisanomisaikaa. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus voidaan myös ”lievemmissä tapauksissa” irtisanoa, jos häiritsevästä elämästä on näyttöä, mutta jos purkukynnys ei kuitenkaan ylity.

Taloyhtiö voi puolestaan antaa osakkaalleen hallituksen varoituksen huoneiston hallintaanotosta silloinkin, kun häiriötä muille asukkaille aiheuttaa osakkaan vuokralainen eikä osakas itse. Mikäli ongelmaa ei varoituksesta huolimatta saada poistettua, voi yhtiökokous päättää huoneiston ottamisesta taloyhtiön hallintaan enintään kolmeksi vuodeksi. Tällöin häiriköivä vuokralainen voidaan viime kädessä häätää, ja taloyhtiö vuokraa huoneiston käyvästä hinnasta jollekulle toiselle.

TEKSTI: SUOMEN VUOKRANANTAJAT RY:N LAKIMIES, VARATUOMARI KATRIINA SAREKOSKI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti