Ajankohtaisia katsauksia ja keskustelua vuokra-asuntomarkkinoista.

25.4.2012

Valitettavat vuokrarästit

Vuokran maksaminen eräpäivänä on vuokralaisen päävelvoite. Eräpäivän jälkeen alkaa juosta viivästyskorko aina maksupäivään asti. Vuokranantajan kannattaa seurata vuokravirtaa aktiivisesti ja reagoida mahdollisiin maksuviivästyksiin nopeasti. Viivästystilanteissa on hyvä tiedustella vuokralaiselta maksuviiveen syytä. Joskus jo vuokranmaksun eräpäivän siirto esimerkiksi alkukuusta kuun puoliväliin auttaa ratkaisemaan ongelmat. Jos vuokralainen on muuten kunnollinen ja hoitaa huoneistoa mallikkaasti, voi tilapäiset maksuvaikeudet ratkaista myös osapuolten tekemällä maksusuunnitelmalla. Tällöin vuokralainen hoitaa rästit viivästyskorkoineen esimerkiksi osamaksulla.

Jos muu ei kuitenkaan auta, vuokranantajan tulee lähettää vuokralaiselle maksumuistutus maksamattomasta vuokrasta. Maksumuistutuksen, josta peritään vuokralaiselta kuluja, voi perintälain mukaan lähettää aikaisintaan 14 päivän kuluttua eräpäivästä. Mikäli maksumuistutuskaan ei tehoa, voi vuokranantaja irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen. Järeämpiin toimiin eli vuokrasopimuksen purkamiseen välittömästi ilman irtisanomisaikaa voidaan ryhtyä silloin, kun maksamatta on vähintään kahden kuukauden vuokrat.

Vuokranantaja voi käyttää vuokrasaatavan perinnässä apuna perintätoimistoa. Viimeinen keino on vuokrarästien oikeudellinen perintä. Tämä tarkoittaa velkomuskanteen laittamista vireille käräjäoikeudessa ja saatavan perintää ulosottoteitse käräjäoikeuden tuomion jälkeen. Näin pitkälle vuokralaisen ei kannattaisi asiaa päästää, sillä oikeusprosessista seuraa maksuhäiriömerkintä luottotietorekisteriin, mikä voi vaikeuttaa vuokralaisen elämää ja estää jopa puhelinliittymän saamisen.

TEKSTI: SUOMEN VUOKRANANTAJAT RY:N LAKIMIES, VARATUOMARI KATRIINA SAREKOSKI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti