Ajankohtaisia katsauksia ja keskustelua vuokra-asuntomarkkinoista.

30.5.2012

Vuokranalennusvaatimuksia?

Vanhemmissa taloyhtiöissä on tällä hetkellä päällä peruskorjausbuumi ja monella on edessä esim. putki- tai julkisivuremontti. Eri remontit aiheuttavat vuokralaisen asumiselle haittaa ja asunto voi olla hetkellisesti jopa kokonaan asumiskelvoton. Onko vuokralaisella näissä tilanteissa velvollisuus maksaa täyttä vuokraa vai tuleeko hänelle antaa jonkin suuruinen vuokranalennus tai jopa kokonaan vapautus vuokran maksamisesta?

Vuokralaisella on aina oikeus saada kohtuullinen vuokranalennus siltä ajalta, jona asunto ei ole ollut sovitussa kunnossa. Sillä ei ole merkitystä, johtuuko asunnon puutteellisuus vuokranantajasta vai ei. Vuokralaisella on siis oikeus saada alennusta myös taloyhtiön suorittaman remontin johdosta.


Vaikka vuokralainen olisikin oikeutettu vuokranalennukseen, on sen suuruudesta aina sovittava vuokranantajan kanssa. Vuokralainen ei voi vain omatoimisesti päättää alennuksen määrästä ja jättää osaa vuokrista maksamatta. Jos vuokranantaja ja vuokralainen tietävät tulevan remontin alkamisajankohdan jo vuokrasopimusta tehdessä, voi alennuksen huomioida jo sopimuksessa. Tällöin vuokrasopimuksessa voidaan sopia maksettavan vuokran määrästä ennen remonttia, remontin aikana ja sen jälkeen. Vaihtoehtoisesti vuokranalennuksen suuruudesta voidaan sopia erikseen vasta lähempänä remonttia. Usein remontin aiheuttaman haitan suuruus on tarkalleen tiedossa vasta sen valmistuttua.


Vuokranalennuksen määrän arvioiminen saattaa toisinaan aiheuttaa hankaluuksia. Vuokralaiselle aiheutuneen haitan määrä on tärkein arviointiin vaikuttava seikka. Pienemmissä asunnoissa remontti aiheuttaa useimmiten enemmän haittaa kuin suuremmissa asunnoissa. Esim. putkiremontin osalta yleinen suositus alennuksen määräksi on noin 30-50 %. Jos taas vain pieni eteisaulan nurkka on poissa käytöstä, on alennus vain muutaman prosentin luokkaa. Jos asunto on täysin asumiskelvoton remontin ajan, ei vuokralaisella ole lainkaan velvollisuutta maksaa vuokraa tältä ajalta. Vuokranantajalla ei kuitenkaan ole esim. velvollisuutta hankkia vuokralaiselle sijaisasuntoa täksi ajaksi.


SUOMEN VUOKRANANTAJAT RY:N LAKIMIES, HELI JÄRVI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti