Ajankohtaisia katsauksia ja keskustelua vuokra-asuntomarkkinoista.

30.10.2012

Vakuus vuokrasuhteissa


Vuokralaisen asettama vakuus turvaa vuokranantajan selustaa vuokralaisen mahdollisten laiminlyöntien varalta. Vuokranantajan muistisääntö numero yksi onkin, että huoneiston avaimia ole koskaan syytä luovuttaa vuokralaiselle ennen kuin vakuus on asetettu. Myös vuokrasopimusta solmittaessa tulee vakuutta koskevan ehdon kanssa olla tarkkana.Epäselvyyksien välttämiseksi on vakuudesta suositeltavaa käyttää vuokrasopimuksessa nimenomaan termiä ”vakuus” eikä esim. ”vuokravakuus” tai ”takuuvuokra”. Tämän lisäksi ehdon tulisi olla muodossaTämän sopimuksen velvoitteiden täyttämisen vakuudeksi…”. Tällöin vakuutta voidaan vuokrarästien lisäksi käyttää myös muiden kulujen kattamiseen, joita saattaa aiheutua esimerkiksi huoneiston huonosta hoidosta tai loppusiivouksen laiminlyönnistä. Vakuus on myös erotettava ennakkovuokrasta, jolla tarkoitetaan vuokran maksamista tietyltä ajalta etukäteen.

Vuokranantajan on hyvä huomata, että laissa vakuuden ylärajaksi on asuntojen osalta säädetty 3 kuukauden vuokraa vastaava määrä. Käytännössä vakuus sovitaan yleensä 1-2 kuukauden vuokraa vastaavaksi. Vakuudeksi voidaan antaa esimerkiksi rahaa, tavaraa tai sitoumuksia. Rahavakuus on paras vaihtoehto, koska se on helposti käytettävissä. Riitojen välttämiseksi on suositeltavaa sopia myös siitä, kuuluuko vakuuden korkotuotto vuokralaiselle vai vuokranantajalle.

Vakuuden toimittamiselle kannattaa sopia eräpäivä, joka on hyvissä ajoin ennen huoneiston hallinnan luovutusta. Mikäli vakuutta ei ole sovitussa ajassa asetettu, on vuokranantajalla oikeus purkaa sopimus päättymään heti. Näissä tilanteissa vuokranantajan on toimitettava vuokralaiselle todistettavasti kirjallinen purkamisilmoitus.


TEKSTI: SUOMEN VUOKRANANTAJAT RY:N LAKIMIES, HELI JÄRVIEi kommentteja:

Lähetä kommentti