Ajankohtaisia katsauksia ja keskustelua vuokra-asuntomarkkinoista.

4.4.2013

Ei lemmikkejä, kiitos!

Lemmikkien pitäminen vuokra-asunnossa on lähtökohtaisesti sallittua. Vuokranantaja voi kuitenkin vuokrasopimuksessa perustellusta syystä kieltää lemmikkien ottamisen asuntoon. Vuokralaiselle ja hänen lemmikkipuudelilleen tämä ei ole ilouutinen. Vuokranantajan ja vuokralaisen intressit ovatkin lemmikkien pitokiellon osalta usein hyvin ristiriitaiset. Vuokranantaja ei normaalisti kiellä lemmikkien pitoa vain kiusallaan, vaan haluaa luonnollisesti suojella sijoitustaan. Vastaavasti vuokralainen ei halua luopua usein perheenjäseneksikin koetusta lemmikistään.
 
Lemmikkikiellon syynä voi vuokrasopimuksessa olla esimerkiksi se, että vuokranantaja haluaa varata huoneiston jatkossa myös allergikkojen ja astmaatikkojen käyttöön. Vuokranantajan kannattaa käyttää myös maalaisjärkeä lemmikkieläinten pitokiellon suhteen, sillä lasimaljassa pidettävä kultakala ei todennäköisesti aiheuta samanlaista riskiä asunnolle kuin esimerkiksi tapetteja kynsivä kissa tai viisikymmentäkiloinen rottweiler. Täydellisen lemmikkikiellon sijaan voi ehdon kirjata sopimukseen myös esimerkiksi siten, että lemmikin ottaminen huoneistoon edellyttää vuokranantajan erikseen antamaa kirjallista lupaa.

Jos vuokralainen pitää lemmikkejä asunnossa sopimuksen lemmikkikiellosta huolimatta, saattaa vuokranantajalle syntyä oikeus sopimuksen päättämiseen irtisanomalla tai purkamalla. Ennen kuin sopimusta lähdetään irtisanomaan, tulee vuokranantajalla oman selustansa turvaamiseksi olla näyttö luvattomasta lemmikkien pitämisestä. Näyttönä voi toimia esimerkiksi naapurien toistuvat havainnot lemmikkieläimestä. Kynnys purkamiseen eli sopimuksen päättämiseen ilman irtisanomisaikoja on irtisanomista korkeammalla ja edellyttää vuokralaisen sopimusrikkomukselta olennaisuutta. Purkamisoikeus saattaa syntyä vuokranantajalle esimerkiksi silloin, kun asunto on vuokrattu väliaikaisesti ja vuokranantaja on allergiansa takia edellyttänyt, ettei huoneistoon saa ottaa kotieläimiä ja vuokralainen ehdosta huolimatta pitää asunnossa allergisoivia lemmikkejä.

Vuokralainen vastaa aina ilman nimenomaista sopimusehtoakin lemmikkien huoneistolle aiheuttamista tavanomaisen kulumisen ylittävistä vahingoista. Mikäli lemmikkien pitämistä ei ole vuokrasopimuksessa kielletty, voidaan vuokranantajan katsoa hyväksyneen lemmikkien pitämisen ja huoneiston suuremman kulumisen tiettyyn rajaan asti esimerkiksi lattiapintojen osalta. Tästä huolimatta lemmikkieläinten aiheuttamia purema- ja kynnenjälkiä asunnon pinnoilla tai eritteiden aiheuttamia jälkiä, haju- tai muita haittoja, ei pidetä tavanomaisena kulumisena. Tilannetta arvioidaan toisin, mikäli lemmikkieläimet on alun perinkin kielletty vuokrasopimuksessa. Jos vuokralainen siis pitää lemmikkejä huoneistossa kiellosta huolimatta, ei minkäänlaisia lemmikkieläinten aiheuttamia jälkiä voida pääsääntöisesti pitää tavanomaisena kulumisena.


TEKSTI: SUOMEN VUOKRANANTAJAT RY:N LAKIMIES, HELI JÄRVI

1 kommentti:

  1. Miten on jos asunnossa on lemmikkien pito kielto, voiko ystävän koira tulla hätätapauksessa hoitoon muutamaksi päiväksi? Lasketaanko hoidokki lemmikin pitämiseksi?

    VastaaPoista